Kuva: Markku Hietavuori
- Pitkään odotettu lumi ja koronapandemia ovat saaneet suomalaiset siirtymään sankoin joukoin laduille. Joukossa on paljon ensikertalaisia ja viimeksi ”ysärillä” hiihtäneitä.
- Skinisuksista on tullut suomalaisten suosikkisukset perinteiselle hiihtotavalle. Niiden hankinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta ei osta vääränlaisia.
- Paikoin ladulla on ruuhkaa, eikä se tule vielä vähään aikaan loppumaan. Suomen Ladun julkaisema latuetiketti auttaa pitämään laturaivon kurissa.
Koronapandemia sulki sisäliikuntapaikat, joulunpyhät olivat mustat, mutta tammikuun aikana koko maahan on satanut paksulti lunta. Tämä yhdistelmä on saanut suomalaiset lähtemään laduille, moni ihka ensimmäistä kertaa ja moni vuosikymmenien tauon jälkeen.
Suomen Ladun teettämän tutkimuksen mukaan (Kantar, 2019) joka kolmas suomalainen hiihti kaudella 2018–19. Samasta kyselystä selvisi myös se, että suomalaisista melkein kaksi kolmesta omistaa käyttökelpoiset maastohiihtovälineet. Hiihtäjien määrän kasvu ei siis ole välineistä kiinni.
”Tämä piilossa ollut potentiaali näyttäisi purkautuvan ladulle tänä talvena”, kertoo Suomen Ladun aikuisliikunnan suunnittelija Juhani Lehto.
Ensikertalaisen tai pitkän tauon jälkeen aloittavan kannattaa muistaa aloittaa leppoisasti.
”Mäet kannattaa unohtaa ja aloittaa vaikka tasaisella peltoaukealla kulkevalta ladulta. Alkuun pääsee helpommin ’pertsalla’ eli perinteisellä kuin vapaan tyylillä. Perinteinen ei vaadi yhtä hyvää tasapainoa ja kuntoa kuin vapaan tyyli, ja tekniikan oppii helpommin, koska se oikeastaan muistuttaa hyvin paljon reipasta kävelyä”, Lehto kertoo.
Skinisuksi on suosituin
Suomen Latu pyörittää Helsingin Paloheinässä suksivuokraamoa ja -huoltoa. Asiakkaita on viime päivinä riittänyt jonoksi asti, parhaimpina päivinä vuokrattavia ja huollettavia suksia on satoja.
Suomen Latu Paloheinän toiminnasta vastaavalle Sini Savolaiselle on syntynyt vahva näkemys siitä, millä Suomi hiihtää. Se on skini- eli karvapohjasuksi.
Vaikka karvapohjasuksi on rautakautinen keksintö, niin vasta 2010-luvulla niistä on saatu tehtyä kuluttajia houkutteleva tuote.
”Karvasuksien myötä voideltavien suksien myyntimäärät ovat romahtaneet”, Savolainen kertoo.
Vaikka karvasukset tarjoavat helppoutta, niin mainoksissa piilee myös vaara: liian moni tulee ostaneeksi vääränlaiset sukset, useimmiten liian löysät.
”Tällainen suksi ei luista mihinkään, vaan pahimmassa tapauksessa alamäet täytyy kävellä alas, kun suksen pitokarva kahnaa lumeen kiinni”, Savolainen huomauttaa.
Jos suksessa on säädettävä side, niin sen avulla voi luistoa ja pitoa säätää pikkuisen, mutta tärkeintä olisi ostaa omalle painolle ja hiihtotaidolle sopivat sukset. Ammattitaitoinen suksimyyjä osaa kyllä valinnassa auttaa.
Paras suksi perinteiseen hiihtoon on edelleen voideltava.
”Se sopii myös painonpudotuksesta haaveilevalle, sillä suksen pitoaluetta voi tarvittaessa muokata haluamaansa suuntaan. Karvasuksissa siteiden säätövara on nopeasti käytetty loppuun ja sitten pitääkin ostaa uudet sukset”, Savolainen summaa.
Muista latuetiketti!
Moni tänä talvena hiihtämässä käynyt voi yhtyä arvioon, että ruuhkaa riittää niin hiihtokeskusten parkkipaikoilla kuin laduilla. Suomen Latu on laatinut ohjeen, latuetiketin, sujuvaan hiihtolatujen käyttöön. Etiketissä muistutetaan niistä käytössäännöistä, jotka tekevät hiihdosta kaikille sujuvampaa – ja mukavaa.
01 Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen.
02 Nopeampi väistää.
03 Älä luistele perinteisen ladun päällä.
04 Auta tarvittaessa.
05 Muista hiihtosuunta.
06 Liiku ennustettavasti.
07 Älä kävele ladulla.