Suomen Golfliiton jäsenseurojen jäsenmäärä kasvoi merkittävästi vuonna 2020. Nuorten osuus kasvoi, aloittamisen syinä korostuvat etenkin luonnosta nauttiminen, liikunta ja terveydestä huolehtiminen.
Suomen Golfliiton 128 jäsenseuran kokonaisjäsenmäärä oli elokuun lopussa tehdyn vuositarkastuksen mukaan 148 190.Vuosi sitten jäsenmäärä oli 140 228, joten kasvua on tapahtunut 7962 pelaajaa eli lähes 6 %. Golfareita on Suomessa nyt ennätysmäärä. Rekisteröityneiden harrastajien kokonaismäärä ylitti 140 000 rajapyykin vuonna 2010 ja harrastajamäärä on pysynyt sen tuntumassa siitä asti. Golfliitto on Suomen suurin lajiliitto.
Huomion arvoista on se, että kasvua tapahtui ympäri Suomea kaikilla alueilla. Erityisen ilahduttavaa on myös junioreiden ja nuorten aikuisten löytäminen lajin pariin – puolet vuoden 2020 uusista jäsenyyksistä on alle 30-vuotiaita.
Uusien jäsenten kyselyssä aloittamisen syissä korostuvat etenkin luonto, liikunta ja omasta terveydestä huolehtiminen. Moni aloittaneista uusista pelaajista on tauolta lajin pariin palanneita. Poikkeuksellinen koronavuosi ja etätyöt ovat myös osaltaan muuttaneet ihmisten ajankäyttöä, sillä uusien pelaajien kyselyn vastauksissa toistuivat vapaa-ajan lisääntyminen ja sopivaan tilaisuuteen tarttuminen.
”Jäsenmäärän kasvu on upea uutinen koko Suomi Golfille. Olemme erittäin iloisia, että niin moni suomalainen on löytänyt golfin omana ja perheen yhteisenä ulkoliikuntalajinaan sekä palauttavana henkireikänä tämän erikoisen vuoden aikana. Usean vuoden panostus golfin digitaalisiin palveluihin mahdollisti turvallisen pelaamisen poikkeusoloissakin”, puheenjohtaja Hanna Hartikainen kertoo.
Turvallisuus onkin ollut toiminnan keskiössä läpi kauden, ja Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen antaa tunnustusta asiassa kaikille golfyhteisöille ja luonnollisesti myös pelaajille.
”Iso kiitos kaikille, jotka ovat toimineet vastuullisesti, ja golfin pelaaminen on voinut jatkua. Ilman sitä Suomi Golf ei olisi tässä tilanteessa. Golfliitto jatkaa tukitoimiensa vahvistamista, jotta voimme auttaa golfyhteisöjä onnistumaan yhä paremmin tulevaisuudessakin.”
Juniorit löytäneet lajin pariin – suuri kasvu nuorissa
Pelaajamäärät kasvoivat kaikissa segmenteissä, mutta suhteellisesti ylivoimaisesti eniten junioreissa. Junioreiden määrä kääntyi kasvun puolelle jo viime vuonna, ja jatkaa nyt erittäin vahvalla kasvukäyrällä.
Rekisteröityjä junioreita (21 vuotta ja alle) on nyt 15 558, mikä on 2354 enemmän kuin vuosi sitten – kasvua lähes 18 %. Junioreista poikia on 11 901 ja tyttöjä 3657. Poikien määrä kasvoi 17 % ja tyttöjen 20 %. Kaikista pelaajista junioreiden määrä on noin 11 %.
Naisia on 38 222, joka tarkoittaa reilun 3 % kasvua viime vuoteen. Kaikkiaan Suomen golfareista naispuoleisia pelaajia tytöt mukaan lukien on reilut 28 %.
Miesten osuus kasvoi 5 % ja on nyt 94 410. Jo muutaman vuoden ajan nuoret miehet ovat olleet yksi isoimpia golfin aloittajaryhmiä. Tänä vuonna lajin pariin on tullut vielä enemmän nuoria ja nuoria aikuisia, myös naisia.
Toiminnanjohtaja Juha Korhonen uskoo taustalla olevan golfin raikastuneen imagon. Laaja somenäkyvyys, Suomi Golfin brändi, #muntapapelata-tarinat sekä lajin arkipäiväistyminen ovat muokanneet maaperää niin että golf nähdään uusin silmin.
Jäsendataa ja muita kauden tunnuslukuja tullaan analysoimaan tarkemmin toimialaraportissa, joka valmistuu kauden päätteeksi marraskuussa.
Lisää golfareita kaikkialle Suomeen
Golfliiton 128 jäsenseuraa jaetaan kuuteen alueeseen, joista kaikilla jäsenmäärä nousi. Seuratasolla jäsenmäärä nousi tai pysyi samana 101 seurassa ja laski 27 seurassa. Suurin seura on edelleen Vihti Golf Club, jossa oli elokuun lopussa 5097 jäsentä.
Alueellisesti eniten kasvua tuli Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa, molemmissa yli 7 %. Uudellamaalla ja koko maassa isoin kasvaja oli Kurk Golf, joka enemmän kuin tuplasi jäsenmääränsä lähes 4000:een. Lounais-Suomessa useat seurat saivat yli parisataa uutta jäsentä.
Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla jäsenmäärä kasvoi noin 5 %. Pohjanmaalle etenkin kasvu oli merkittävää monen pitkän laskusuunnan jälkeen. Keski-Suomessa Tammer-Golf kasvoi yli 300 jäsenellä.
Itä-Suomessa kokonaiskasvua tuli reilu 1 %, josta ilahduttavasti suurin osa junioreita. Pohjois-Suomessa reilun 3 % kasvusta myös noin puolet tuli junioripelaajista. Suurimpina vetureina olivat Oulun Golfkerho ja Virpiniemi Golf.
”Lajimarkkinoinnissa ja golfin näkyvyydessä on päästy hienosti eteenpäin, ja se pysyy jatkossakin tärkeänä toiminnan painopisteenä. Lisäksi uusien pelaajien pito ja harrastuksen jatkaminen nousevat keskiöön, ja siihen tarvitaan yhteistyötä koko toimialalta”, toiminnanjohtaja Korhonen kertoo.