ng7ywq0lx1cmqqcstqni

Jooga ei ole pelkkää rauhallista venyttelyä, vaan se voi olla myös kovaa treeniä, jonka parissa viihtyvät jopa kovakuntoiset lihaskimput. Yksi merkki tästä on Lontoossa supersuosituksi noussut Broga-jooga, jossa vaaditaan paljon fyysistä voimaa ja kestävyyttä. Brogan kehittäjä tuo luomuksensa nyt myös isoisänsä kotimaahan Suomeen.

Miehet tarvitsevat joogan, joka ei tunnu pelottavalta filosofioineen ja patsuliöljyineen. Tästä lähtökohdasta lontoolainen Matt Miller ryhtyi kehittämään uutta joogalajia, Brogaa eli bro-yogaa.

– Joogan pitää tuntua haastavalta eikä hukatulta ajalta, jonka voisi käyttää muuhun treenaamiseen, Miller sanoo.

Kehonrakennuksessa kilpaillut ja opiskeluaikoinaan jenkkifutista pelannut Miller ei vastaa perinteistä kuvaa joogaohjaajasta. Hän uskookin, että Broga-jooga murtaa stereotyypisiä mielikuvia joogasta – ja tarjoaa salitreeneihin tottuneille urheilijoille tervetullutta lihasten venyttelyä ja avaamista. Broga-joogalla voidaan myös parantaa urheilusuoritusta vähentämällä vammoja, jotka johtuvat lihasten ja lihaskudosten ylijännittyneisyydestä.

– Broga-jooga perustuu perinteisiin jooga-asentoihin eli asanoihin. Tuntien rakenne on urheilijoille tuttu: aloitetaan dynaamisella lämmittelyllä, sitten keskitytään vartalonosa kerrallaan voimaan ja lopuksi samaa aluetta avataan ja venytellään. Toistoja on paljon ja liikkeet pohjautuvat edellisiin liikkeisiin, Miller kuvailee.

– Asanoita rakennetaan vähän kerrallaan niin, että osallistujat eivät välttämättä edes huomaa valmistautuvansa johonkin suurempaan. Ja sitten yhtäkkiä ollaankin täydellisessä Soturi 3 -asanassa!

Vaikka Broga-tunnit kehitettiin alun perin miehille, myös naiset ovat löytäneet ne ja tunneilla on naisohjaajiakin. Millerin mukaan Brogasta innostuvat naiset ovat usein tottuneita joogaajia, jotka kaipaavat myös kovempaa treeniä.

– Naiset ovat yleensä notkeampia kuin miehet, mutta Brogassa tarvittava fyysinen voima voi olla heille haaste. Minua usein kirotaan, kun lihakset ovat kipeitä Brogan jälkeen, Miller nauraa.

Broga-joogaa harrastetaan jo Iso-Britannian lisäksi myös Espanjassa, Hollannissa, Italiassa ja Kreikassa. Suomessa – joka on myös Millerin isänisän kotimaa – sitä päästään kokeilemaan toukokuun alussa, kun nettijoogapalvelu Yoogaia tuo Broga-tunnit suomalaiskoteihin.