Ministeri Haglund on hyväksynyt liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelman vuosille 2015 – 2018. Vuoden 2015 suurin kunnallinen hanke on Vaasan Hietalahden jalkapallostadion. Suunnitelmassa ovat mukana myös Helsingin Mäkelänrinteen palloilu- ja monitoimihalli, Iitin KymiRing moottoriurheilukeskus, Lahden Urheilukeskuksen pääkatsomon peruskorjaus ja Tampereen monitoimiareena.

– Kunnat haluavat panostaa liikuntapaikkojen rakentamiseen tiukoista taloudellisista ajoista huolimatta, painottaa liikunnasta ja urheilusta vastaava puolustusministeri Carl Haglund.

Mäkelänrinteen palloilu- ja monitoimihalliin – Urhea-halliin – on tulossa iso palloiluhalli, halli rytmiselle voimistelulle, iso telinevoimistelutila, juoksusuora, voimaharjoittelualue, judo- ja painitilat, kaksi peilisalia, karate/taekwondo/kuntoutussali sekä oheistilat. Tiloja käyttävät päivisin lähinnä akatemiaurheilijat, lapset ja koululaiset. Iltakäyttäjinä olisivat paikalliset urheiluseurat ja kuntoliikkujat.

KymiRing moottoriurheilukeskuksen hankkeessa rakennettaisiin ensi vaiheessa moottoriurheilun kilpailujen ja harjoittelun suorituspaikat, jotka mahdollistaisivat kansainvälisen tason moottoriurheilun ratakisojen järjestämisen.

Lahden kaupunki on saanut järjestettäväkseen hiihdon MM-kilpailut vuonna 2017. Lahden hiihtokeskuksen pääkatsomon peruskorjauksella pyritään osaltaan varmistamaan MM-kilpailujen onnistuminen.

Tampereen monitoimiareena tulee kuulumaan valtakunnallisesti merkittäviin jääurheilun liikuntapaikkoihin yhdessä Helsingin Hartwall Areenan ja Turku-hallin kanssa. Hanke tukee Suomen mahdollisuuksia saada sekä jääurheilun että muiden urheilulajien kansainvälisten kilpailuja järjestettäviksi. Monitoimiareena mahdollistaa myös kulttuurin tapahtumien järjestämisen.

Opetus- ja kulttuuriministeriössä päätetään kustannusarvioltaan yli 700 000 euron liikuntapaikkojen avustuksista. Sitä pienemmistä avustuksista päätetään aluehallintovirastoissa. Valtakunnallisen rahoitussuunnitelman valmistelussa on otettu huomioon ne hankkeet, joiden avustamisesta päättää opetus- ja kulttuuriministeriö. Liikuntapaikkojen vuosien 2015 – 2018 rahoitussuunnitelmaa varten on varattu vuotta kohden 24,6 miljoonan euron määräraha, josta 17,0 M€ opetus- ja kulttuuriministeriössä päätettäville hankkeille ja 7,6 M€ aluehallinnossa päätettäville hankkeille. Suunnitelmassa mukana olevista hankkeista n. 70 % on perusliikuntapaikkoja, uimahalleja, jäähalleja ja liikuntahalleja.

Vuosittaisten avustuspäätökset perustuvat nelivuotiseen valtakunnalliseen liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelmaan. Suunnitelma on ohjeellinen ja sen toteutuminen riippuu hyväksyttyjen hankkeiden kustannustasosta, tilaohjelmasta, toteutusvalmiudesta ja valtion talousarviossa tarkoitukseen osoitetusta määrärahasta.

Liikuntapaikkarakentamisen rahoitussuunnitelma 2015-2018 (pdf)