SuunnitelmakuvaMattilanniemenliikenteenohjauksesta

Liikuntapääkaupunki Jyväskylän olosuhteet kehittyvät jatkuvasti. Kaupungin tavoitteena on luoda, uudistaa ja ylläpitää niin kuntoliikuntaan, ulkoiluun kuin urheiluun sopivia liikuntapaikkoja, myös vuonna 2020.

Rantaraitin, Suomen suurimman ulkokuntosalin, varrelle valmistuu tänä vuonna lasten leikkipaikka sekä kaksi uutta kuntoilupistettä Mattilanniemeen ja Rauhanlahteen. Jo olemassa olevan Sataman kuntoilupisteen viereen rakentuu alkukesästä interaktiivinen lasten leikkiväline, jonka kustantaa Osuuskauppa Keskimaa. Hanke on yksi Keskimaan Ilo auttaa -hyväntekeväisyyskampanjan lahjoituskohteista vuodelta 2019.

Mattilanniemeen rakentuu hiekkatekonurmipohjainen liikuntapaikka, johon tulee mm. dippipenkki, nojapuut sekä Streetworkout-tyyppiseen harjoitteluun soveltuva monitoimilaite. Rauhanlahteen valmistuva kuntoilupysäkki on varustelultaan pienempi ja sisältää askelluslaudan sekä oman kehon painolla tehtävään lihaskuntoharjoitteluun soveltuvan monitoimilaitteen. Urakoitsijana näissä toimii VRJ.

Mattilanniemen liikuntapaikan rakentaminen alkoi maanantaina 20.4. Rauhalahden kuntoilupysäkin ja Lutakon satamapuiston rakentamiset alkavat huhtikuun loppupuolella ja kestävät kesäkuun alkuun. Liikuntapaikat sijaitsevat Rantaraitin varrella ja työmaa-ajoa joudutaan tekemään Rantaraittia pitkin. Mattilanniemessä kevyt liikenne joudutaan ohjaamaan kiertotielle ja Rantaraitilla liikkujilta toivotaan varovaisuutta työmaiden läheisyydessä.

Valmistuessaan Rantaraitin kokonaisuus tulee sisältämään yhteensä 15 erilaista liikunta-aluetta; 7 liikuntapuistoa eli ulkokuntosalia ja 8 pienempää kuntoilupistettä. Näiden lisäksi reitin varrella tulee olemaan 5 muuta liikunta-aluetta, jotka soveltuvat esimerkiksi porrastreeniin tai tietoisen läsnäolon harjoittamiseen.

– Ajatuksena on, että pystyt tekemään erilaisia harjoitteita kiertäessäsi koko 13 kilometrin lenkkiä, kertoo liikuntasuunnittelija Mikko Pajunen.

Myös Pohjanlammen lähiliikuntapaikan kokonaisuus valmistuu alkukesästä. Kahdessa vaiheessa rakennettu kokonaisuus sisältää kuntalaisten vapaassa käytössä olevan tekonurmikentän, hiekkatekonurmikentän, ulkokuntoilu- ja parkour-alueen, tekojääkaukalon, koripallokentän, skeittiparkin, leikkivälineitä ja ministadionin.

Vuoden 2020 investoinnit urheilu- ja retkeilyalueisiin

Luontoliikunta ja sen edistäminen ovat vallitseva trendi niin Jyväskylässä kuin valtakunnallisesti. Jyväskylään on pyrkimys toteuttaa Suomen laajin kaupungin kiertävä maastopyörä- ja retkeilyreitti, jonka kokonaispituus on huimat 58 kilometriä. Reitin tasoitus-, kohotus- ja opastustyöt on tarkoitus aloittaa kesällä 2020. Reitti on saanut rahoitusta Keski-Suomen liitolta. Jyväskylään on valmisteilla myös koko kaupungin kattava luontoliikuntaohjelma, jonka mukaisesti luontoliikunnan edellytyksiä tullaan kehittämään.

Latureittejä tullaan kunnostamaan eri puolilla kaupunkia sekä pysäköintimahdollisuuksia parannetaan Jyväskylän suosituimmalla hiihtoalueella Ladun majalla. Kaupungin ylläpitämillä uimarannoilla tullaan tekemään laitureiden uusimisia ja kunnostustöitä esimerkiksi Korpilahdella. Lisäksi esteetöntä luontoliikkumista edistetään parantamalla pääsyä Huhtasuon laavulle sekä Ladun majalla niin kutsutulla pikkukakkosen reitillä. Luisteluolosuhteet paranevat Halssilassa ja Vesangassa, kun Halssilaan tulee uusi kaukalo ja vanha kaukalo viedään Vesankaan, missä kaukalon pohja tullaan myös tasoittamaan.

Jyväskylän kaupungin liikuntapalvelut ovat noudattaneet jo vuosia energiansäästöohjelmaa. Sen mukaisesti liikuntapaikoilta vaihdetaan vanhoja valaisimia ympäristöystävällisempiin ja kustannustehokkaampiin, tänä vuonna vuorossa ovat Halssilan liikuntapuiston valaisimet. Viitaniemen liikuntapuistossa vuonna 2019 alkanut katsomon ja huoltorakennuksen uudistaminen valmistuu vuoden 2020 aikana ja uuden päärakennuksen rakentumista aletaan valmistella kesällä 2020.

Moni liikuntapaikka tulee etenemään suunnitelmatasolla. Laajavuoren ulkoilualueella suunnitelmatyöt käynnistyvät ensilumenladun kesäkäytön mahdollistamiseksi eli asvaltoidun hiihtoreitin tekemiseksi sekä kilparinteen profiloinnin parantamiseksi. Huhtasuon liikuntapuiston alueen toimintojen, kuten hiekkakentän, kehittämisen yleissuunnittelu käynnistetään. Pallokenttiä peruskorjataan Lohikoskella ja Korpilahdella.

Tälle vuodelle suunnitteluissa uusista rakentamis- ja investointihankkeista myöhempään aloitusajankohtaan siirtyvät Vehkalammen WC- ja pukutilojen rakentaminen sekä Laajavuoren kilparinteen hissin uusiminen.

Kaupungin liikuntainvestointien määrärahat vuodelle 2020 ovat 2,36 miljoonaa euroa.

Liikuntapalvelut Jyväskylän kaupungin verkkosivuilla https://www.jyvaskyla.fi/liikunta